Za većinu nas 2021. bila je izazovna godina, haotična, često nadrealna i potpuno nepredvidiva. Svako od nas je bio primoran da se prilagodi potpuno novoj stvarnosti i načinu življenja. Bilo da je reč o poslovnom ili ličnom prilagođavanju, svaka vrsta promene sa sobom donosi nove izazove i prepreke.

Šta god mi mislili o prethodnoj godini, ona je za većinu nas donela dobro jer menjajući sebe uspeli smo da se suočimo sa brojnim problemima, preprekama i nedoumicama i uspešno ih rešimo. Zahvaljujući tome, pobedonosni osećaj promene, rasta i obnove ostaje i dalje prisutan.

U duhu novog početka mnogi od nas se obavezuju na promene u ličnom i profesionalnom životu. Prave se planovi, definišu kratkoročni i dugoročni ciljevi i donose odluke. Svaki početak je ispunjen posebnom dozom optimizma što predstavlja sjajnu priliku da zahvaćeni novim talasom motivacije krenemo dalje ka novim pobedama – bilo da su one male ili velike.

Zakažite svoj uspeh na vreme. Investirajte svaki trenutak u nove momente za pamćenje.  Potrebno je da dobro razmislimo i preispitamo šta zapravo želimo i šta nas  u biti čini srećnim. U nastavku ovog teksta podelićemo par naših ideja za novi početak u kolektivnom profesionalnom razvoju u narednoj godini:

  • Umrežavanje (Networking) – ljudi, ljudi, ljudi! Ljudi predstavljaju najveći kapital bilo da je u pitanju manja firma ili kompanija. Ulaganjem vremena u povezivanje sa kolegama iz struke pružiće vam mogućnost da ostanete u koraku sa trendovima u delatnosti kojom se bavite. Pitate se kako započeti? Za početak istražite događaje iz oblasti profesije kojom se bavite (predavanja, obuke, seminari, radionice i sl.) ili iz drugih profesija koje bi mogle da vam pomognu u unapređenju vašeg poslovanja. Iskoristite moć društvenih medija i istražite relevantne grupe u kojima možete da se uključite u diskusijama i razmenite svoja znanja i iskustva. Takođe, ovo je idealan način da upoznate i sjajne pojedince čiji odnosi mogu da prerastu u dugogodišnja prijateljstva.

 

  • Zaslužite profesionalne sertifikate – Osvežite svoje veštine razvijajući se u profesionalnom smislu kako biste održali korak sa trendovima u delatnosti kojom se bavite. Pronađite na internetu besplatne kurseve sa besplatnim sertifikatom. Takođe, postoje i kursevi koji se plaćaju, a koji često mogu biti vrlo pristupačni. Sticanjem sertifikata dobijate dokaz da ste uspešno savladali određeni kurs što će vam kasnije predstavljati veliki plus tokom novih poslovnih prilika.

 

  • Pridružite se organizacijama u oblasti vaše delatnosti – napravite spisak udruženja, organizacija ili profesionalnih grupa u kojima možete da pristupite kako biste dobili priliku za sticanjem novih znanja, umrežavanje i pristup materijalima dostupnim isključivo samo za članove. Pristup ovakvim organizacijama često iziskuje određenu svotu novca, ali pogodnosti koje se dobijiaju vrede mnogo više od uloženog. Savet: pre pristupanja organizacijama, dobro proverite kredibilitet istih.

 

  • Volontirajte – Bilo da je u pitanju volontiranje u profesionalnom smilsu (pružanje besplatnih profesionalnih saveta) ili u privatnom, volontiranje uvek predstavlja najbolji način za sticanje novih prijatelja, upoznavanje mlađih kolega kojima je pomoć potrebna jer su na početku karijere. Pokupite smeća u parku, prikupite novac za dobrotvornu organizaciju ili budite nekome mentor, za šta god da se odlučite, dobićete nove prilike iz kojih se štošta može izroditi. Kao mentor dobijate priliku da postanete moćan zagovornik mlađih kolega iz delatnosti kojom se bavite pružajući im najbolje za napredovanje u karijeri.

Za šta god da se odlučite veoma je važno zapamtiti suštinu vrednosti postizanja zacrtanih ciljeva. Iako želimo da ispunimo sve ciljeve često nam životne okolnosti koje su van naše kontrole, ne dozvoljavaju. Zato je važno definisati SMART ciljeve koje možete pratiti tokom cele godine. SMART ciljevi su specifični, merljivi, dostižni, relevantni i dati u određenom vremenskom okviru. Kao dodatna motivacija može vam poslužiti i podrška okruženja sa kojom delite svaki postignut cilj.

Definišite svoje ciljeve, donesite prave odluke, uložite dosta truda i energije jer na kraju ćete uživati u postignutom uspehu. Nesebično delite svoja znanja i iskustva jer sreća je veća samo kada se deli!

Puno zdravlja, uspeha i sreće u Novoj godini želi vam N Media tim.